Ana içeriğe atla

Makaleler




BU GÜÇLERE KARŞI KADERİMİZİ DEĞİŞTİREBİLİR MİYİZ?

Şimdi nerden başlamalıyım yazıya diye düşünürken;

Sanırım ilk önce arap baharı başlamıştı. O zamanlar "Bunu başlatanlar dünyayı yöneten egemen güçler mi? Yoksa hakikaten basında anlatıldığı gibi domino etkisi mi? diye soruyordum. Masum, saf düşüncem tabii ki bir domino etkisiydi. Fakat diğer düşüncem sürekli zihnimin bir köşesinde pısmış ve kendini bana hatırlatıyordu. "Yine egemen güçlerin oyunu". Çünkü ortadoğuda böyle bir  yaklanmanın başlamasını tetikleyecek sağlam bir etken göremiyordum.
Aradan 6,7 sene geçti. Bakalım o zamanki düşüncemin hangisi doğruymuş analiz edeyim. Bölgedeki işin içinde olan devletler
Rusya, Abd, Türkiye, İran, Irak, Suriye, Tunus, Suudi arabistan, Lübnan, israil, Mısır, Libya, Ürdün, Suudi arabistanın yanında gözüken, Bahreyn, Kuveyt gibi tırı vırı devletler.
Egemen Güçler (Yani kaymağı yeme olasılığı olan devletler)Abd, Avrupa Birliği (başta ingiltere, fransa, Almanya), Rusya.

Karar ve Sonuç = Bu işten kim en kârlı çıktıysa bu işi başlatan ve yöneten devletlerdir. Bölgedeki egemen güçlerin canını sıkan sorunlar. Rastgele maddelere ayıralım.

1-İran'ın nükleer deneylerle uğraşması, İçine kapalık bir toplum kalarak egemen güçlerin İran toplumundan yeterince ticaret yapamaması ve kârdan zarar etmesi.
2-Irak'ın bir türlü kendilerinin istediği tarzda demokratik bir düzene kavuşamaması, Irak toplumunun sağlıklı bir şekilde çalışamaması ve bu yüzden inekten sağlıklı süt sağılamaması.
3-Türkiye'nin yeni bir yönetime kavuşup, belini doğrultup başını kaldırarak elini alnına gölge yaptıktan sonra uzak diyarlara bakmaya başlaması. Buralarda yeni bir oluşum planlaması. Çevre devletlerden başlayarak ticari, kültürel birliktelikler, ortaklıklar oluşturmaya çalışması.

Egemen güçlerin bölgede sorunların büyüdüğünden dolayı filan bu oyunu başlattığını düşünmüyorum. Oyunu başlatmak için herhangi bir sebep olmasına gerek yok. Zira hayat devam ediyor, durmuyor, sürekli yenileniyor. O yüzden yeni oyunlar bölgede oynanması gerekli. Yoksa bölgedeki devletler birleşir ve kendilerine (egemen devletler) diş bilerler.
Şimdi bundan sonra bugün okuduğum Habertürk yazarı ÖZCAN TİKİT'e kulak verelim.

-Başkan Obama’nın hiçbir zaman Suriye halkı veya Esad’ı göndermek gibi bir derdi olmadı. Arada gayet güzel gizlese de ABD yönetiminin Suriye’den beklentisi başından beri belliydi.
-Türkiye karın ağrılarıyla meşgul haldeki sadık NATO müttefiki rolüne geri dönmeye zorlanacaktı, Rus uçağı düşürüldü, İncirlik açıldı, amaç epeyce hasıl oldu.
-Ortadoğu’nun Türkiye öncülüğünde yeniden bir küresel aktör olarak sahneye çıkması
engellenecekti, engellendi.
-Ortadoğu’nun asırlık derdinin dermanı olacak çözüm süreci, Suriye bahanesiyle çökertilecekti, Kobani’yle çökertildi.
-Arap Baharı frenlenecek, bölgedeki sadık diktatörler korunacaktı, fren de tuttu, diktatörler de korundu.
-Ankara 5 yıl önce altın çağını yaşadığı bölge başkentleriyle kanlı bıçaklı hale getirilecekti, getirildi.
-İsrail’in güvenliği teminat altına alınacaktı, alındı, üstüne Golan da bonus olarak verildi.
-İran, Suriye’de korkutulup nükleer anlaşma üzerinden dünyaya açılmaya zorlanacaktı. Anlaşma sağlandı ve İran Batı’ya öyle büyük bir hızla açıldı ki buna Ruhani’nin ziyareti için üstü örtülen Roma’nın çıplak heykelleri bile inanamadı.
-Geriye en önemli, en hayati amaca ulaşılması kaldı. Cenevre de bunun için yapılıyor zaten.  Rusya’yla ele ele verilerek Suriye’nin ve eşzamanlı olarak Irak’ın kendi gölgelerinden bile korkan, enerjilerini tümüyle birbirleriyle mücadeleye adayacak diktatör devletçiklerine bölünmesi sağlanacak." Özcan Tikit Haberturk yazarı. (http://www.haberturk.com/yazarlar/ozcan-tikit/1187445-cenevre-komedisi)



Bu oyundan kim kârlı çıktı şimdi de buna bakalım.
Türkiye çok güzel oyalandı, bir parça toparlanmaya yüz tutan ekonomisi PKK, DAEŞ oyuncaklarıyla, milyonlarca göçmene yardım etmek zorunda kalmasıyla, Suriye, Irak, İran, Rusya ile çok iyi ticaret yapılır durumdayken hepsinin puff olmasıyla, düşüşe geçti.

İsrail'e posta koymasının acısını da İsrail'in daha fazla toprak ve güvenlik statüsü ile çıkarıldı. Aynı zamanda Mısır'daki beklentiler ve dayanaklarında tamamen yıkılmasını da saymak lazım. Neresinden bakarsak bakalım Türkiye zarar üstüne zararda.

İran hiç yapmak istemediği nükleer çalışmalarını bırakmak zorunda kaldı ve bölgedeki dini kariyeri yerlebir oldu. Dini kariyerini bir daha düzeltmek mi? Puff oldu.

Irak zaten duman olmuş bir devlet. "Ulan siz halen akıllanmayacak mısınız? Bizim istediğimiz gibi bir topluma dönüşmeyecek misiniz" der gibi alın ulan, bokunuzla gulle yapıp oynayın dediler.

Suriye, Libya, Mısır günah keçileri bu oyunda. Ekonomi bitik. Halka "Akıllı, rahat durun yoksa böyle perperişan olursunuz" diyecek günler için bugünleri yaşatmış oluyorlar. Kendilerinin başlatttığı oyunu "siz halklar böyle ayaklanmalar, devrimler filan yaparsanız yedirtmeyiz" demiş, oluyorlar.

Suudi Arabistan. Kaymak burdan yeniyor. Petrol 100$ dan 25$ düşmüş vaziyette. Sömür baba sömür. Suudi arabistanın İran endişesi yaratarak ekonomisini zayıflatması, bunca senedir biriktirilen kaymağın toplanma zamanı.

Bölge devletlerin Rusya, Abd, AB karşısında yorgun, bitap vaziyete düşürülmüş, başını kaldırıp da egemen devletlere direnmeyi akıllarına getirecek hali bile kalmamıştır. Bu egemen güçler için EN BÜYÜK kazançtır.

Kurt puslu havayı sever misali, ortalık karışıkken ekonomisi zayıflayan devletleri borca sokup,  ne kadar kaymak biriktirmişlerse mümkün mertebe kerizi uyandırmadan alabildikleri kadar kaymak almak.

Burada en kârlı çıkan ABD, AB (İngiltere, Fransa, Almanya). Rusya bile bu oyunda yan rol oyuncusu olabilir. Rusyayı da kendileri ile uğraştırmaktan uzak tutmuş oluyorlar.

VAY BE! Tezgaha bak yahu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİGROS GÜNCEL LİSTE

Bu bölümde her hafta Pazartesi ve Cuma-Cumartesi excel formatında kategori şeklinde kg/litre/adet bazında en ucuzdan / pahalıya olacak şekilde liste paylaşmayı planlıyorum. Ürünleri istediğiniz sütuna göre sıralayabilirsiniz. Bunun için aşağıda resimdeki gibi tüm ürünleri seçip ilgili butonlara tıklamanız yeterlidir. Tüm liste (08 Ekim 2017)   http://link.tl/19wS3  

Puhu tv den Video İndirme 01.07.2017

Puhu tv den video indirme. Daha önceleri idm vb programlar yakalıyordu ama artık yakaladığı linkler maalesef küçük boyutlarda ve parça parça dosyaları yakaladığından işimize yaramıyor.  Gerekli programlar M3u8 downloader = http://link.tl/1755W Firefox, opera veya chrome ağ yöneticisi olan bir tarayıcı. Gerisi videodakileri uygulamanız yeterlidir... Video link = http://link.tl/145vn  

Facebook Paketi ile İstediğin videoyu yükle, izle

Bilindiği gibi face paketleri ucuz ve çok büyük kota içeriyor. 1 ayda bitirmek çoğumuzun yapamayacağı bir şey . Bu anlatım ile nette dolaştığınız herhangi bir videonun indirilebilir linkini kopyalayıp, face hesabınıza direkt yükleyebilirsiniz. Böylece face paketiniz ile doya doya videolarınız izlersiniz. Yalnız face hesabınızın banlanma ihtimalini göz önünde bulundurarak fake hesap ile yapmanız ve video yüklendikten sonra yaptığınız paylaşımları herkese açık yerine sadece ben seçerek banlanma ihtimalinizi minimuma indirmeniz iyi olur. Zırt pırt face hesabı açmaktan yırtarsınız. Yapacağımız ilk iş qpython.club adresine girip face hesabımız ile üyelik almak. ikinci olarak da şu linkteki http://qpython.club/showthread.php?tid=1046 konuya girip sitenin admini gecemordan facebook id nizi siteye eklemenizi istemek. ekleme işlemi tamamlandıktan sonra artık şu linkten http://qpython.club/facevideo.php netteki herhangi bir videonun indirilebilir linkini sayfadaki "video url" kısmına